Rover Curiosity se nyní nachází v kráteru Gale, na Marsu se pohybuje již od roku 2012. Nyní zkoumá spodní část Mount Sharp, mohutného centrálního vrcholu uvnitř kráteru. A právě na tomto místě je k vidění několik ohromujících skalních útvarů - od drobných "výčnělků" až po přírodní výklenek, který mnozí přirovnávají ke dveřím. Jenže je tu i kachna!

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Mimozemská kachna!

Na Marsu existuje mnoho formací, které připomínají zvířata žijící na Zemi. Posledním objevem z minulého týdne je „kachní kámen“, jehož podobu zveřejnila na Twitteru zpracovatelka snímků z vozítka Curiosity, Andrea Luck z NASA.

Rover původně skálu zachytil již koncem října pomocí kamery umístěné na stožáru. A ač bychom si možná zvláštního tvaru zprvu nevšimli, díky bystrému zraku Andrey Luck kachna doslova vylezla. Luck se o vtipný útvar podělila v úterý na Twitteru, a pod snímkem se okamžitě objevily komentáře.

Kachna, která se otáčí

Na snímku můžete opravdu vidět kameny ve tvaru kachny s velkým zobákem. Kamenný pták navíc vypadá, jako by se otáčel hlavou dozadu, aby se podíval přes svá záda.

Není to přitom jediné „zvíře“ na Marsu, před kachnou už byly nalezeny ryby, kočka… a dokonce i pozadí. To sice není zvíře, ale určitě bychom si ho mohli představit na nějakém lidoopovi, nemyslíte?

Marťanská kachna sedí jako kámen a pohrává si s naší představivostí, i když nejvíce připomíná kachnu plovoucí ve vodě a otáčející hlavu.

Hon za vodou je stále marný

Vozítko Curiosity se věnuje průzkumu neuvěřitelně malebné oblasti kráteru Gale plné divokých a nádherných útvarů. Hlavním jeho cílem je sesbírat dostatek vzorků slaných minerálů, které se zde nacházejí. Právě v nich by totiž mohli odborníci najít informace o historii vody na planetě.

Curiosity hledá stopy organických molekul, protože zkoumá, zda mohl být Mars kdysi obyvatelný pro mikrobiální život.

Zdroje:

universemagazine.com

www.cnet.com