Dřevěné figurky, které byly součástí hrobky, představovaly její služebnictvo. Dokonce zde bylo připraveno jídlo, které si Xin Zhui mohla vychutnat v posmrtném životě.

Tato čínská žena se dochovala více než 2100 let - a vědce zmátla. Říká se jí Paní z Dai a je považována za nejlépe zachovanou mumii, jaká kdy byla objevena.

Zrekonstruovaná tvář čínské markýzy

Její kůže je měkká, ruce a nohy se mohou ohýbat, vnitřní orgány jsou stále neporušené a má vlastní krev typu A. Dokonce má stále své vlastní vlasy a řasy.

Paní z Dai žila za dynastie Han (206 př. n. l. - 220 n. l.) a byla manželkou markýze z Dai. Její hrobka byla objevena uvnitř kopce známého jako Mawangdui v Changsha v čínském Hunanu v roce 1971, když dělníci kopali protiletecký kryt.

Podle pitvy měla Xin Zhui nadváhu. Trpěla bolestmi zad, vysokým krevním tlakem, ucpanými tepnami, onemocněním jater, žlučovými kameny, cukrovkou a měla vážně poškozené srdce. Zemřela v důsledku infarktu ve věku 50 let a odborníci to přičítají jejímu rozmařilému životnímu stylu markýzy.

Xin Zhui se kvůli jejímu zjevně luxusnímu životu dokonce přezdívá "Diva Mummy".

To vedlo vědce k domněnce, že je nejstarším případem srdečního onemocnění. Při vyšetření Lady Dai našli patologové v jejím žaludku a střevech dokonce 138 nestrávených melounových semínek. Vzhledem k tomu, že trávení těchto semen trvá obvykle jednu hodinu, bylo možné předpokládat, že meloun byl jejím posledním jídlem, které snědla několik minut před infarktem, který ji zabil.

Ve své hrobce, která byla pohřbena 12 metrů pod zemí, měla skříň se 100 hedvábnými oděvy, 182 kusy drahého lakovaného zboží, líčidly a toaletními potřebami.

V hrobce měla také 162 vyřezávaných dřevěných figurek představujících služebnictvo.

Obličej mumie plný překvapení

Podle záznamů bylo tělo Xin Zhui zahaleno do 20 vrstev hedvábí, ponořeno do mírně kyselé tekutiny a uzavřeno ve čtyřech rakvích. Tato hrobka s rakvemi byla následně naplněna pěti tunami dřevěného uhlí a zapečetěna hlínou.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Hrobka byla vodotěsná a vzduchotěsná, aby se v ní nemohly množit bakterie - ale stále zůstává vědeckou záhadou, jak se tělo tak dobře zachovalo. Stejně neporušený byl její obličej.

Existuje spousta nezodpovězených otázek, a přestože Egypťané jsou díky svým mumiím nejznámější, Číňané v tom byli pravděpodobně nejúspěšnější.

Konzervační metoda starých Číňanů nebyla tak invazivní jako u Egypťanů, kteří svým mrtvým odebírali mnoho vnitřních orgánů k oddělené konzervaci.

Neuvěřitelná konzervace Lady Dai zůstává prozatím záhadou.

Zdroje:

www.ranker.com

www.ancient-origins.net

www.amusingplanet.com