Nebeské troubení sledují především věřící lidé, kteří odkazují na biblická slova, že troubení polnic znamená druhý příchod Ježíše Krista na Zemi. „...On vyšle své anděly s mohutným zvukem polnice a ti shromáždí jeho vyvolené od čtyř úhlů světa, od jedněch konců nebe ke druhým.” Bůh má však varovat celkem 7x a tajemný zvuk se ozval už v Německu, Polsku, Rusku, Velké Británii, USA, Maďarsku, Kanadě, Slovensku, Řecku, Francii, Skotsku a v mnoha dalších zemích, včetně České republiky. (Video se zvukem: www.youtube.com)

Kdy se tedy slova z Matoušova evangelia naplní, je zatím záhadou.

Co tedy skutečně hluk způsobuje? Web Snopes, který odhaluje fámy, říká, že vědci poukazují na přirozené příčiny jako zemětřesení, přílivové vlny, výbuchy metanu, posunutí písečných dun nebo meteorologické změny, které v tichu vnímáme intenzivněji. Vědec z americké geologické služby David Hill uvedl, že zvuk mohou způsobovat malá zemětřesení pod povrchem zemské kůry nebo dokonce letící meteority. Mezi další teorie patří elektrické vedení, elektromagnetické záření, vysokotlaké plynové vedení, bezdrátová komunikační zařízení, ponorky anebo vášnivé páření ryb, tzv. midshipman. Lidé věřící v mimozemšťany samozřejmě podivný zvuk připisují právě jim a konspirátoři zase americkým tajným výzkumům.

Podle NASA má Země „přirozené rádiové emise a pokud by lidé měli místo uší rádiové antény, slyšeli bychom pozoruhodnou symfonii zvláštních zvuků vycházejících z naší planety." Vědci jim říkají „tweeks“, „whistlers“ a „sferics“. „Zní to jako hudba na pozadí z okázalého sci-fi filmu, ale toto není sci-fi. Přirozené rádiové emise Země jsou skutečné, a přestože o nich většinou nevíme, jsou neustále kolem nás.“ (Zdroj: www.dailymail.co.uk)

Lidé jsou ale stále s vysvětlením nespokojení.

„Skutečnost, že vědecká komunita po desetiletí, kdy se tyto zvuky objevují, stále nepřišla s přesným důvodem, vede k tomu, že lidé zaplňují prázdnotu svými vlastními teoriemi.

S tolika předpovědmi o konci světa za posledních několik měsíců se ani ten, kdo uvažuje racionálně, neubrání zavrtění hlavou a přemýšlení, co jsou zač," píše Jessica Hamel. (Zdroj: guardianlv.com)

NASA však argumentuje faktem, že díky pandemii koronaviru jsou nyní lidé více doma a vnímají svět kolem sebe intenzivněji díky celosvětovému lockdownu a většímu tichu, které nenabourává zvuk letadel nebo motorových vozidel. Tuto teorii podporuje fakt, že jen za rok 2020 lidé nebeské trubky slyšeli celkem 83 krát.