Jednou z nedokončených pyramid je právě nedokončená severní pyramida Zawyet El Aryan. Ta se nachází téměř 5 km jihovýchodně od Gízy.

Jaké tajemství skrývají nedokončené egyptské pyramidy?

Druhá, menší, je známá jako Vrstvová pyramida. Archeologové tvrdí, že se jedná o nedokončené pyramidy. Podle dalších teoretiků se však nejedná o pyramidy, které jsou nedokončené, nýbrž o stavby, jež byly dávno zbořeny.

Světem tak kolují informace, které jsou často nepřesné či klamavé. I proto se dá říci, že původ těchto starověkých "zřícenin" zůstává dodnes nevyřešenou historickou záhadou.

V roce 1900 objevil zbytky pyramid italský archeolog Alessandro Barsanti a v roce 1904 zahájil vykopávky. Jeho první zpráva, napsaná ve francouzštině, popsala podzemní chodby, komoru a podivnou kruhovou vanu. Jeho popis této kamenné vany, stejně jako způsob jejího uzavření a uchovávání, byl však zcela úžasný.

Přestože Barsantiho ohromila skvělá kvalita kamenické práce na klesající studni a otevřený prostor na dně, nikdo jiný se do této památky nepodíval.

Přístup je k nim zakázán

Od roku 1964 jsou pyramidy v zakázaném vojenském prostoru a další vykopávky jsou zakázány. Celá základna severní pyramidy Zawyet El Aryan je zhotovena z místního vápence. Její základna je dlouhá 200 metrů, takže je téměř stejně vysoká jako Velká pyramida v Gíze. Z této skály byl vytesán mohutný sestupný strom, vedoucí do podzemní komory.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Přestože všechny kamenné truhly nalezené v pyramidách byly prázdné a všichni faraoni a aristokraté byli pohřbeni v Údolí králů, archeologové stále přisuzují tomuto vnitřnímu prostoru pohřební funkci, kde měl být faraon pohřben.

Podle některých vědců struktura pyramid a jejich vnitřní architektura naznačují, že se jednalo o technické nástroje určené ke shromažďování energie ze země a vesmíru a pravděpodobně k využití této energie k dalším účelům.

Někteří tvrdí, že stavitelé pyramid používali uvnitř pyramid kapaliny a plyny, což je zajímavé především ve spojistosti s žulovou nádrží na úpatí severní pyramidy Zawyet El Aryan. Jiní tvrdí, že podzemní vodní žíly vytvářely elektrické a zvukové vibrace, které byly konstrukcí pyramidy zesíleny.

Proč a zdali vůbec nebyly z nějakého důvodu tyto pyramidy dokončeny, však musí vědci ještě dořešit.

Zdroje:

www.thearchaeologist.org

en.wikipedia.org

en.wikipedia.org