Pohádka o Šípkové Růžence je založena na příběhu, ve kterém ženatý král najde spící dívku, nemůže ji probudit, a tak ji znásilní. V originále se příběh jmenuje Slunce, Měsíc a Talia a stojí za ním italský básník Giambattista Basile. Tato verze však byla mnohokráte zpracována a přepracována, nejznámější pro nás je asi verze bratří Grimmů. A u nich je násilí a krutost téměř v každé pohádce.

Zdroj: Youtube

Prapodivná pohádka s prapodivným dějem

Příběh Slunce, Měsíc a Talia vyšel v roce 1634 v Basilově sbírce pohádek Pentamerone, kde byla kromě toho i první známá verze Popelky a Rapunzela nebo Kocoura v botách. Giambattista Basile byl ve své době velmi známým umělcem. Dokonce i Wilhem Grimm o Basileho díle řekl, že jeho sbírka Pentameron byla po dlouhou dobu nejlepší a nejbohatší, jakou kdy který národ měl. Sbírka odhaluje dobové tradice a zvyklosti, které se ještě ke všemu kloubí s autorovým talentem ke sběru lidové slovesnosti. Příběhy jsou vyprávěny velmi celistvě a perfektně zachycují svou dobu.

Vyprávění o Slunci, Měsíci a Talii má rovněž mnoho verzí. V té základní je ale hlavní hrdinkou holčička Talia, dcera mocného vládce. Stejně jako Růžence, jí je předpovězeno v hrozné věštbě, že se píchne o len a zemře. Len je z království odstraněn, ale když Talia dospívá, zahlédne z okna ženu, jak přede len. Je zvědavá, k ženě přijde a tříska se jí zasekne pod nehet a ona zemře. Její zoufalý otec ji ale odmítá pohřbít, místo toho ji nádherně obleče a nechá ji v jednom z jeho opuštěných lesních paláců. Ten však náhodou objeví král na lovu, který sem zabloudí, když hledá svého sokola.

A pak se začnou dít opravdu s pohádkou neslučitelné věci. Jen co král spící dívku uvidí, zamiluje se do ní, ale nepodaří se mu ji probudit. V příběhu je pak napsáno, že „poté, co princ posbírá plody lásky, nechá dívku ležet na posteli a vrátí se do svého království.“

Jenže v příběhu je Talia těhotná a o její děti se starají laskavé víly. Přikládají ji děti k prsům, aby se najedly, ale jedno z dětí však vdechne při kojení střep a probudí se. Král si také najednou, o mnoho let později, na dívku vzpomene a vrátí se k ní. Nalezne ji tentokrát nespící, a to i s dvojčaty, které mají jména Slunce a Měsíc, protože si dívka nepamatuje, jak k nim přišla. Král ji ale vysvětlí, jak otěhotněla. Místo toho, aby se na něj princezna zlobila, oba se rozhodnou, že se budou milovat a zůstanou spolu. Záhada je, že příběh neřeší, že král už jednu manželku má. A ta dokonce začne mít podezření. Neví, kam král odešel, ale když se vrátil, ze spánku vyslovoval nejen jméno Talie, ale i jejich dětí. Královna se nakonec tajemství svého manžela dozví, rozhodne se děti zabít a naservírovat je svému muži k jídlu.

Pohádka obsahuje i takovéto dialogy: Zatímco král jí své děti, manželka mu opakuje: "Jíš to, co je tvoje." Král odpovídá: "Vím dobře, že jím to, co je moje, protože ty jsi s sebou do tohoto domu nic nepřinesla!" Záměrem královny je upálit i Talii, kterou nazývá „děvkou, která si užívala s jejím manželem“. Talia se snaží vysvětlit, že nemá žádný podíl na tom, že ji král zneužil, když byla v bezvědomí. Do toho vstupuje i král a nechá zabít svou ženu – tedy královnu, a tajemníka, který tajemství vyzradil. Rozhodne se zabít i kuchaře, který údajně připravil na stůl jeho děti, ale ukáže se, že kuchař je ušetřil a ukryl je. Místo smrti je kuchař odměněn. Král se nakonec ožení se svou znásilněnou milenkou a konečně žijí šťastně až do smrti.

Syndrom Šípkové Růženky

V moderní medicíně existuje dokonce i tak zvaný syndrom Šípkové Růženky, s odborným názvem Kleine-Levineův syndrom. Je velice vzácný a projevuje se občasnou nadměrnou ospalostí, při níž člověk spí i 16 až 20 hodin denně, a je extrémně hladový, někdy trpí poruchami paměti, bludy a dalšími kognitivními potížemi, letargií, halucinacemi nebo depresemi. Muži mohou být někdy u tohoto syndromu extrémně nespoutaní a hypersexuální. Zajímavé je, že v dospělosti tento syndrom zhruba po osmi letech vymizí až u 90 procent osob, které pak trpí jen občasnými obtížemi, mezi nimiž jsou zcela bezpříznakoví.

Příčina syndromu Šípkové Růženky není známa, ale zřejmě souvisí s nesprávnou funkcí hypotalamu.

Na tento syndrom se podívejte v následujícím populárním videu:

Zdroj: Youtube

Vtipné akce inspirované Růženkou. Nebo Talií?

Tak končí verze Basileho pohádky, na jejímž základě pak vznikly příběhy nové. Inspirovat se nechal Charles Perrault, který napsal "Krásku spící v lese", kde již král není ženatý a dívku neznásilní, ale probudí polibkem. Stejně pohádku upravili i bratří Grimmové, o Disneyho verzi ani nemluvě.

Ale tento příběh inspiroval nejen autory děl a spisovatele – například na Ukrajině proběhla v roce 2012 umělecká akce, happening, dnes bychom řekli reality show. Pět krásných žen jako by spalo a pět mužů je mělo políbit. Kdyby byl polibek tak neskutečný, že by dívka otevřela oči, protagonisté měli skutečně uzavřít sňatek. Ani jedna dívka ale oči neotevřela, i když jedna tomu byla velmi blízko a později dokonce litovala.

Zdroje:

www.todayifoundout.com, en.wikipedia.org/wiki/Giambattista_Basile, uncoy.com, https://en.wikipedia.org/wiki/Brothers_Grimm, en.wikipedia.org/wiki/Sleeping_Beauty