Dne 10. června 1944 se němečtí vojáci Waffen-SS za zajetí svého důstojníka rozhodli pomstít na občanech malé vesničky Oradour-sur-Vayres. V důsledku nedorozumění mezi veliteli jednotlivých praporů nacisté povraždili 642 civilistů podobně pojmenované obce Oradour-sur-Glane. Film Stará puška z roku 1975, režírovaný Robertem Enricem se touto historickou brutalitou nechal inspirovat.

Popis filmu

“Blíží se konec války a Němci chvatně opouštějí okupovaná území jižní Francie. Městečko Montauban brzy volně vydechne, ale zatím se po ulicích ještě ozývá střelba a z poražených je cítit vztek a strach. Doktor Julien Dandieu se rozhodne poslat svou milovanou ženu a třináctiletou dceru Claru na venkov, na jejich starý zámeček, stranou od hlavního tahu německých vojsk. Když si ráno přijede pro svou rodinu, čeká ho nevyslovitelná hrůza. A Julien se rozhodne pomstít své blízké.“

V hlavní roli mstivého doktora Dandiea se objevil Philippe Noiret. První režisérovou volbou byl ovšem Yves Montard, kterému se nelíbil scénář ani role. Druhým pozvaným byl Lino Ventura, ten se po přečtení scénáře zhrozil četného násilí a z projektu vycouval.

Hlavní ženskou postavu s tragickým osudem ztvárnila filmová Sissi, rakouská herečka Romy Schneider. Své role znásilňované a mučené manželky se zhostila s takovou vervou, že se herci, který ji měl zavraždit, údajně udělalo zle. Až tak je ve filmu přesvědčivá.

Stará puška zaznamenala celosvětový úspěch. Ve Francii ji v prvních měsících vidělo 3 miliony diváků, velice dobrých návštěv dosáhla i u nás. Film byl favoritem prvního udávání francouzských filmových cen César v roce 1976, z celkových šesti nominací proměnil ve vítězství tři, mimo jiné za hudbu, kterou skladatel François de Roubaix získal post mortem – zemřel tři měsíce po premiéře.