Důležitý podíl na vzniku svérázných přídomků měly významné osobnosti. Již v jejich době se je kronikáři nebo autoři ság snažili nějak rozlišit. „Množství přezdívek ve staré severské literatuře poskytuje nástroj k pochopení kulturní historie, slangu a etymologie. Navíc, řada z nich je opravdu komická," píše pedagog skandinávštiny a němčiny na Augustana College v Illinois Paul Peterson.

Vikingové - přezdívky

Množství přezdívek pochází z 9. a 10. století našeho letopočtu. Upozorňují buď fyzické rysy, mentální vlastnosti nebo činy. Některé z nich nejsou zrovna lichotivé.

Hallgerðr Langbrók

Hallgerðr byla v 10. století manželkou legendárního islandského náčelníka Gunnara Hámundarsona. Ještě před tímto svazkem byla již dvakrát vdaná a šeptalo se o ní, že své předchozí manžely vlastnoručně zabila. Důkazem toho by mohl být její přídomek, který znamená Dlouhé kalhoty a odkazuje, že náčelnice nebyla jen vysoká, ale také měla pro strach uděláno.

Ragnarr Loðbrók

Legendární vikinský vůdce a hrdina staré severské poezie a ság se proslavil jako dobyvatel. Během 9. století podnikl nájezdy na franskou říši a anglo-saskou Anglii. Jeho přezdívka však pověsti o jeho krvelačnosti a krutosti nijak zvlášť nereflektuje. Ve skutečnosti se Ragnarrovi říkalo Hairy-Breeches, což v překladu znamená Chlupaté kalhoty.

Óttarr Vendilkráka

Švédský král, který údajně vládl v 6. století našeho letopočtu, si svou přezdívku vysloužil až posmrtně. Pravděpodobně ji vymysleli jeho nepřátelé. Ukazuje totiž na způsob jeho skonu. Óttarr byl zabit v bitvě u Vendelu a jeho tělo roztrháno vránami.

Gaange Hrólfr

Rollo neboli Gaange Hrólfr byl vikinský hrabě, jenž se stal prvním králem Normandie. Mezi jeho potomky patří Vilém Dobyvatel nebo britská královská rodina. Očekávali bychom, že tak historicky významná postava bude pojmenována nanejvýš vznešeně. Opak je ale pravdou. Gaange Hrólfr znamená Chodící Rolf a ukazuje na skutečnost, že panovník byl příliš tlustý na to, aby se pohyboval na koni.

Hafr - Bjǫrn

Viking Hafr - Bjǫrn neboli Kozlík Bjǫrn byl pastýř, který snil o tom, že jednoho dne zbohatne. Tato jeho touha se mi splnila, když se k jeho stádu přidal kozel, jenž se začal velmi rychle množit. Muž se tak po celém kraji proslavil tím, že mu na živobytí vydělávala prodaná kůzlátka.

Ǫlvir Barnakarl

Jak získat zvláštní vikinskou přezdívku? Stačí nepropichovat nevinné děti. Že bylo toto kruté jednání normální dokazuje Ǫlvir Barnakarl, který si svůj titul „muž dětí“ pravděpodobně vysloužil tím, že při svých nájezdech odmítal zabíjet kohokoli pod deset let.

Zdroj: Youtube

Thorbjorg Knarrarbringa

Nejznámější tchyně slavného Vikinga Erika Červeného byla dáma s bujným poprsím. Její vnady, překládané jako „lodní ňadra“, byly tak proslulé, že se zapsaly do historie.

Zdroj:

www.ancient-origins.net, www.mentalfloss.com