Bojový plyn yperit nese svůj název podle místa prvního použití, belgického města Yprés, kde ho roku 1917 během velké války vyzkoušela německá císařská armáda.

Od pálení očí po spálení plic


Objeven byl o několik desetiletí dříve v roce 1860 britským fyzikem a chemikem Frederickem Guthriem. Yperitu se zpočátku říkalo hořčičný plyn, a to kvůli pachu po hořčici. Vojáci ovšem popisují, že jeho vůně připomíná také česnek nebo křen.

Yperit se řadí do skupiny zpuchýřujících bojových látek a způsobuje poleptání sliznice. Vyjma vdechnutí se lze otrávit i nedostatečnou tělesnou ochranou - plyn proniká oblečením a dokáže poškodit pokožku. Nejvíce zasažené jsou pak vlhčí části těla, podpaží nebo genitálie.

Otrava se na člověku projeví po zhruba 4-6 hodinách od zasažení, kdy ho začnou pálit oči. Ty jsou na plyn nejcitlivější, postupně mu natečou oční víčka, dojde k zánětu spojivek a vyvolání světloplachosti.

Následuje dýchací ústrojí a poškození tkání. Člověk pocítí pálení v nose a v krku, dech ztěžkne, objeví se silné pocení doprovázené kašláním a celkovou slabostí. Kůže je na místech zarudlá, ale nebolí. Po čase začne svědit a osype se malými puchýři. Můžou se dostavit i silné svalové křeče, obvykle končící paralýzou končetin.

Otrava yperitem může proběhnout i požitím jídla nebo vody kontaminovaných plynem. V tomto případě zasáhne hlavně zažívací orgány. Otrava se projeví silnými nevolnostmi, křečemi v břiše, průjmy, zvracením a svalovými křečemi. Velkým příznakem otravy je drastický úbytek na váze a oslabení organismu.

Síla smrtícího efektu yperitu je podmíněna podnebím. Při použití za vlhkého a teplého počasí stačí i nižší koncentrace plynu, která má za následek téměř totožné poškození organismu jako vysoká koncentrace za studenějšího počasí. Smrt obvykle nastává po cca týdnu a nejčastěji v důsledku nedostatečného okysličení krve - plíce jsou vlivem yperitu spálené.

Zakázaným plynem trávila i ISIS


Bojový plyn byl hojně používán ve druhé světové válce. Mezi nejznámější případy patří použití japonskou císařskou armádou proti Čínské republice v letech 1937-1945 nebo nacisty, kteří ovšem plyn používali výhradně při svých zvrácených experimentech na lidech.

Přestože je yperit od roku 1993 zahrnut v Úmluvě o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a jejich zničení, byl před několika lety použit teroristickou organizací ISIS proti bránícím se Kurdům.