Skalní útvar o úctyhodných rozměrech 9 metrů na výšku a 7,6 metrů na šířku získal název An-Nasla, což v arabštině znamená "čepel". Pokud byste si ho chtěli prohlédnout na vlastní oči, museli byste cestovat do hlavního města Arábie Rijádu a odtud se trmácet 8 hodin autem do oázy Tajmá. Ta byla obývaná už ve 4. tisíciletí před naším letopočtem, jak o tom svědčí archeologické nálezy pazourků. Dokonce tudy vedla důležitá obchodní cesta.

Tyto okolnosti nahrávají teorii, že obří kamenná formace nevznikla přírodní cestou. Vědci navíc na skále objevili uměle vytvořenou rytinu, která zobrazuje postavu muže vedoucího koně. Co je ještě podivnější, obě poloviny skály balancují na drobných podstavcích, tvarem připomínajících muří nožky.

Prosté dílo eroze?

Britská geoložka Cherry Lewis z univerzity v Bristolu se záhadě pokusila přijít na kloub. Podle její teorie se hladký rozštep skály mohl vytvořit zvláštním erozním procesem, kdy se do malé skalní trhliny dostane voda, která tu pak neustále dokola zamzrá a opět taje. Skupenství ledu přitom postupně trhlinu rozšiřuje a prodlužuje, až skálu přepůlí.

"Jak led taje, voda si razí cestu hlouběji a hlouběji do trhliny. Tento proces se opakuje tisíce, nebo dokonce miliony let, dokud se hornina nakonec nerozdělí," vysvětlila odbornice. Zároveň ale připustila, že všechno mohlo být zcela jinak. "Vzhledem k tomu, že dávné civilizace s pomocí primitivních nástrojů vytvořily Stonehenge nebo sochy na Velikonočním ostrově, nemůžeme vyloučit, že řez kamenem An-Nasla provedl človek," prohlásila.

Podezřele podivná hříčka přírody

Přepůlený kámen nicméně vyvolává i další spekulace. Co když ho pradávní obyvatelé pouště nerozpůlili pazourky, ale s pomocí převratné technologie, jejíž znalost jim upíráme? Nebo snad jde o dílo mimozemské civilizace, která chtěla pozemšťanům předvést, co umí?

Odborníci se přecijen přiklánějí k verzi, že za vznikem záhadné mezery stojí eroze. Skála nicméně musela mít pro starověké usedlíky zvláštní význam a možná byla i uctívána, jak to naznačuje výše zmíněný petroglyf.

Detaily neobyčejně hladké pukliny zachycuje video:

Zdroj: Youtube

Zdroje: geologyscience.com, www.science101.com, www.dailymail.co.uk