Kdybychom mohli odpověď na to, co je casu marzu, zformulovat jako hádanku, vypadala by asi takto:

„Jsem sýr, který pochází ze Sardinie, země s bohatou tradicí a kulinářskými specialitami. Ale pozor, nejsem jako ostatní sýry. Vyrábím se tak, že se sýr pecorino nechá zkvasit a pak se do něj vloží živé larvy much.“ Ano, slyšíte správně, živé larvy!

Kdo tedy jsem?

A jak by to pokračovalo?

Možná si říkáte, proč by někdo jedl sýr, ve kterém jsou živé larvy. „No, někteří lidé mě považují za lahůdku, a to díky mé jemné, krémové konzistenci a silné, štiplavé chuti. A i když jsem v mnoha zemích zakázaný, na Sardinii si na mně někteří stále pochutnávají. Nenechte se však zmást mým exotickým vzhledem a jedinečnou chutí, protože nejsem bez nebezpečí. Víte, larvy, které ve mně žijí, jsou známé tím, že přežívají v trávicím traktu a způsobují řadu zdravotních problémů. A aby toho nebylo málo, mám také silný, štiplavý zápach, který mnohým připadá odporný. Navzdory své nechvalné pověsti jsem v některých částech Sardinie stále považovaný za kulturní tradici. Ti, kteří si na mně pochutnávají, mě obvykle jedí s chlebem nebo sušenkami a zapíjejí silným alkoholickým nápojem, jako je víno nebo grappa.“

Jako nápověda poslouží i toto video:

Zdroj: Youtube

Odpověď!

Co tedy jsem? Jsem Casu Marzu, známý také jako "červivý sýr", jedno z nejnebezpečnějších jídel na světě. I když možná nejsem pro každého, jsem jedinečným a fascinujícím příkladem rozmanitých kulinářských tradic, které se vyskytují po celém světě.

Pravdou je, že Casu Marzu se skutečně vyrábí tak, jak je výše popsáno, tedy pecorino se nechá zkvasit a poté se do něj vloží živé larvy much. Ty poté rozkládají sýr a vytvářejí měkkou, krémovou strukturu a silnou, štiplavou chuť. Kromě toho má sýr silný štiplavý zápach, který mnozí považují za odporný.

Živé larvy ale mohou po konzumaci člověkem přežít v trávicím traktu a způsobit řadu zdravotních problémů, jako jsou poškození střev, infekce a další zdravotní problémy.

Nelegální, nebo milovaný

Konzumace casu marzu je v Itálii zakázána a sýr je nelegální i v mnoha dalších zemích. Navzdory zákazu je tento sýr stále oblíbený v některých částech Sardinie, kde se často konzumuje jako tradiční pochoutka. Sýr se obvykle podává s chlebem nebo sušenkami a zapíjí se silným alkoholickým nápojem, jako je víno nebo grappa.

I když se konzumace casu marzu může někomu zdát extrémní, není neobvyklé, že mnoho kultur má své vlastní tradiční potraviny, které jsou cizinci považované za nebezpečné nebo nechutné.

V některých případech mohou mít tyto potraviny kulturní nebo náboženský význam nebo mohou být považované za pochoutky díky své jedinečné chuti nebo struktuře.

Zdroje: edition.cnn.com, en.wikipedia.org