Invaze Ruska na Ukrajinu překvapila celý svět. I když se o tomto scénáři hovořilo jako o možném, snad nikdo nepředpokládal, že se stane realitou. Navíc, poslední prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina, během něhož nařídil uvést nukleární síly do vysokého stupně bojové pohotovosti, znepokojilo odborníky i laickou veřejnost. Rusko totiž patří mezi jadernou velmoc. Podle údajů Federace amerických vědců má zhruba 1500 atomových hlavic.

Jaderný útok a 3. světová válka

Jaderná válka začíná ještě před samotným výbuchem. Podle odborníků první nukleární exploze nemá za cíl bořit budovy a zabíjet lidi. Bomby budou vystřeleny do atmosféry, aby silný elektromagnetický puls zničil elektroniku na území USA, Ruska a Evropy. Jižní polokoule tak ztratí kontakt se severní.

I přesto, že elektronické systémy budou vyřazeny, armádám nebude nic stát v cestě. Jejich přístroje jsou před elektromagnetickým účinkem atmosférických jaderných explozí chráněné. Po prvním zastrašovacím útoku tedy nastane druhý. Bude se hrát o čas. Kdo udeří první, musí použít všechny své zbraně, aby je protivník nezasáhl. Za 10-30 minut najdou rakety svůj cíl.

Mezi první by měly, podle vědců, patřit sídla vojenského vedení - Washington a Moskva. Některé bomby budou vybuchovat ve vzduchu, některé dopadnou přímo na zem, aby byly zničeny budovy a kryty.

Jaderný útok

Fyzická destrukce způsobená jaderným výbuchem se podobá kombinaci obrovského hurikánu a ohnivé bouře. Pětisetkilotunová hlavice dokáže vytvořit 1,5 km ohnivou kouli. Uvnitř ní je více než 5,5 milionu stupňů Celsia. Spálí tak vše živé. Stejně smrtící je také tlaková vlna. Ta dokáže zničit vše v okruhu devíti kilometrů.

Exploze je doprovázená oslepujícím zábleskem, požáry a místními zemětřeseními. Podle odhadů může za necelou hodinu jaderné války zemřít 25 milionů lidí. U přeživších by během několika hodin jejich organismus začal vykazovat známky akutního radiačního syndromu: Nevolnost, bolest hlavy, závratě a zvracení. Po několika dnech by nastaly horečky, vypadávání vlasů a vnitřní krvácení. Nebezpečný je také radioaktivní prach.

Zdroj: Youtube

Popel z požárů by navíc zastínil Slunce. Nastala by tak nukleární zima. Ta by mohla trvat až 20 let. Samozřejmostí by tak byly nejen nemoci, ale také hladomor.

Zdroje: spravy.rtvs.sk, nymag.com, zoommagazin.iprima.cz