Skladba jídelníčku Karla IV. se držela přísných pravidel. Pokrmy měly odpovídat nejen jeho postavení, ale také dietním předpisům jeho dvorních lékařů. Rembot Eberhard de Castro pro svého císaře v roce 1360 sepsal dílo Regimen sanitatis. Uvádí v něm, že špatné stravovací návyky ovlivňují duševní zdraví, král by neměl jíst brzy ráno a pozdě večer a neměl by zapomínat na dostatek pohybu. Pro případ nemoci doporučuje v prvním a druhém dni podávat ječmennou šťávu s trochou octa. Vhodný je i medový nápoj. Ze zeleniny jsou nejvhodnější lociky, prospěšné jsou také mořské ryby a bílé víno.

Zdroj: Youtube

Další významný doktor, který pro Karla IV. sepsal životosprávu (Regimen ad Carolum), byl Havel ze Strahova. Za prospěšné pokrmy považoval především maso, čerstvá vajíčka připravená naměkko, dobře vykynutý chléb a přiměřené množství soli. Aromatické víno se mělo ředit vodou, jejíž pramen prozařuje slunce a teče k východu. V závěru práce lékař Karla nabádá, aby se nepřejídal, nejedl těžké pokrmy, pil střídmně a chodil brzy spát.

Stolování za Karla IV.

Císař dbal na to, aby si všichni účastníci před hostinou umyli ruce. Mělo to i symbolický charakter, který odkazoval na poslední večeři Páně. Před každým jídlem se také společně pomodlili. Jedlo se především rukama. Sousto se uchopilo mezi palec a ukazováček s prostředníčkem. Tak se vložilo do úst. Prsty se pak omývaly v misce s vodou, osušily se ubrouskem. Každý stolovník měl také svou lžíci, kterou si vždy nosil s sebou. K přípitku se používala až litrová číše, jež kolovala kolem stolu.

V době Karla IV. bylo jídlo sestavováno podle křesťanských pravidel. Co rostlo nebo se pohybovalo blíže k Bohu, to bylo považováno za kvalitnější a zdravější. Naopak, co bylo schováno pod zemí bylo blíže peklu, tudíž nehodnotné. Na královském stole bychom tak nenašli žádnou kořenovou zeleninu.

Karel IV. - nejmilejší jídlo

Nejoblíbenější Karlův pokrm pocházel z Francie. Očividně mu přišel na chuť již v dětství. Jde o šťavnatý karbanátek v trojobalu s cibulovou omáčkou. Zkuste si ho uvařit i vy.


Na karbanátek budete potřebovat 600 g jemně mletého drůbežího masa, 100 g uvařené a zcezené čočky, 1 lžíci medu, 1 lžičku pepře, česnek, cibuli, zázvor, sůl, petrželku, rozmarýn, hladkou mouku, vajíčko, strouhanku a sádlo nebo jiný tuk na smažení.


Cibuli, česnek, zázvor a petrželku nasekejte najemno. Do misky přidejte čočku a maso. Směs dochuťte kořením. Vytvarujte karbanátky a ty obalte v mouce, vajíčku a strouhance. Smažte na tuku dozlatova.

Na cibulovou omáčku si připravte drůbeží vývar, jednu najemno nakrájenou cibuli, krajíc světlého pečiva, bobkový list a pepř. Všechny ingredience dejte do hrnce a zalijte je drůbežím vývarem. Vařte tak dlouho, dokud se chleba nerozpadne. Pokud je omáčka řídká, zahusťte ji máslovou jíškou. Nakonec ji přeceďte a dochuťte solí.

Zdroj:
FEYFRLÍKOVÁ ČERNÁ, Monika. Kuchyně pozdního středověku. Praha: Grada Publishing, [2015]. ISBN 978-80-247-5431-4.

www.koukalici.cz, www.chefmichalnovak.cz