Psal se rok 1902 a v Británii byl korunován Eduard VII. Radost z nového panovníka se přenesla i za hranice monarchie. Až do daleké Indie. Ta se, jako britská kolonie, těšila, že ji Eduard navštíví. Bohužel se tak nestalo. Místní mahárádžové se i přesto rozhodli, že mu na dálku ukážou, jakými skvosty jejich země oplývá.

Akce se plánovala dva roky a začala 29. prosince 1902. Na předměstí Dillí byly postaveny krásné pavilony, v nichž se vystavovaly drahé kameny a další indické bohatství.

Kašmírští obři z Dillí

Nádhernými šperky byly ozdobeni nejen lidé, ale také sloni, nad jejichž majestátností přecházel zrak. Největší pozornost však na sebe strhli dva muži, podobní sobě jako vejce vejci, doprovázející mahárádžu z Džammú a Kašmíru. Byli neuvěřitelně vysocí.

První z nich měřil 2,36 metru a druhý 2,27 metru. Na hlavách měli klobouky, aby vypadali ještě vyšší. Pocházeli prý z místa jménem Balmokand a mahárádža si je vybral jako osobní strážce. Proto ho doprovázeli i na slavnost. Publikum i novináři byli z mužů nadšení a jejich fotky následně obletěly svět.

Tito velikáni však nebyli jedinými nejvyššími lidmi na světě. Podle legend a pohádek se obři objevují již od počátků věků. Měli postavit egyptské pyramidy, sochy na Velikonočním ostrově, Stonehenge v Anglii nebo maltské kamenné chrámy z mohutných bloků. Mezi nejslavnější giganty patří kyklopové nebo babylonský král Gilgameš, který je na kamenných deskách zobrazen téměř větší než lev, s nímž bojoval.

Tajemní obři

Civilizace obrů se objevuje i v příbězích severoamerických indiánů. Lidé se měli živit jen rostlinnou stravou, měli rudé vlasy a měřili až 4 metry. Jejich konec nastal, když je rudochové zahnali do jeskyně, kterou podpálili. Následně se zřítil vchod a národ byl definitivně pohřben. O tom, že „na každém šprochu je pravdy trochu" dokazuje fakt, že při pozdější těžbě fosfátových hnojiv se v jedné jeskyni podařilo nalézt kosti lidí, jež dorůstali do výšky až 2,5 metru.

Zdroj: Youtube

Mezi největšího žijícího obra je považován čtyřicetiletý Sultan Kösen z Turecka. Měří neuvěřitelných 2,51 metru a je jako nejvyšší muž světa zapsán v Guinessově knize rekordů. Trpí poruchou zvanou gigantismus, tedy nemocí, kdy hypofýza produkuje příliš mnoho růstového hormonu. Touto chorobou byli asi postižení i slavní giganti z Kašmíru. Bohužel, po slavnosti se již neukázali a dodnes se neví, zda měli děti a kdy zemřeli.

Zdroj:

www.alienradar.net, www.blesk.cz, www.kikihimalaya.wordpress.com, www.enigmaplus.cz