Sigurd se proslavil vlastní smrtí

Kuriozní úmrtí se nevyhýbala ani Vikingům či králům. Vikinský vůdce Sigurd je toho důkazem. V případě jeho smrti lze také říci, že málo kdy se povede odplata poraženému protivníkovi tak rychle a efektivně, ani nemluvě o tom, že měl již sťatou hlavu. Sigurd Mocný vyhrál bitvu lstí, ale dlouho se z ní radovat nemohl. A jak se to celé semlelo?

Viking Sigurd jarlem

Sigurd Eysteinsson z Møre se nenarodil králem. Jeho titul mu zajistil bratr Rognvald, se kterým se zúčastnil námořní bitvy u Hafrsfjordu. Norský král Harald za pomoci Rognvalda potlačil loupeživé piráty. V bitvě vikinští Norové sice vyhráli, ale během ní zemřel Rognvaldův syn. Protože král cítil, že musí ztrátu syna svému spojenci vynahradit, pověřil jej vládou na Orknejemi a Shetlandy. Se souhlasem krále Haralda se Rognvald titulu jarl a vládou nad ostrovy vzdal v prospěch svého bratra Sigurda.

Vikingové se Sigurdem v čele

Sigurd se své nové role zhostil, jak nejlépe dovedl. Během let se dal dohromady s dalšími lídry a společnými silami začali dobývat území dnešního Skotska. Dobyli oblasti zvané Caithness i Sutherland a další území v povodí řeky Oykel. Skoro dvě dekády Sigurd vládnul a dobýval. Jeho válečné schopnosti mu vysloužily přídomek Mocný!

Vítezství Vikingů nad králem Tesákem

Poslední vítěznou bitvou byl střet s králem skotských území Máelem Brigtem, který byl také známý přídomkem „Tesák“ pro svůj nepřehlédnutelný předkus. Vůdci obou stran se dohodli na „civilizovaném“ řešení a rozhodli se neobětovat bitvě celé své armády, ale vyslat do ní je po čtyřiceti bojovnících. Poslední žijící zvítězí!

Některé zdroje uvádějí, že Sigurd tušil lest, ale faktem zůstává, že ji sám nastražil. Na čtyřicet svých koní posadil po dvou válečnících a ti jednoduše Skoty zmasakrovali. Sigurd vyhrál a než stačil Máel Tesák něco namítnout, přišel o hlavu.

Sigurdova smrtonosná trofej

Kdyby býval Sigurd nepřivázal Máelovu hlavu k sedlu, mohl vyváznout bez škrábnutí. Jenže právě škrábnutí či snad kousnutí mu způsobil dekapitovaný protivník. Máelův masivní předkus poranil během jízdy Sigurdovu nohu, a ta se nepěkně zanítila. Jak by také ne. Rozkladné procesy a špatná hygiena udělaly z obyčejného škrábnutí smrtelné zranění, kterému zanedlouho prohnaný Sigurd Mocný podlehl.

Podívejte se na krátké video v angličtině o pěti nejbizarnějších úmrtích významných osob v dějinách.

Zdroj: Youtube

Zdroje: medium.com, en.wikipedia.org, zpravy.tiscali.cz