Život nakonec Vocáskovi zachránila Sametová revoluce a nově zvolený prezident Václav Havel, který do funkce nastoupil dva dny po datu plánované popravy. Ta se s ohledem na pohnuté politické události už nekonala a Havel Vocáskův trest vzápětí pozměnil na doživotní vězení. O půl roku později byl trest smrti v Československu zrušen úplně.

Zdeněk Vocásek se narodil v roce 1961 do rodiny alkoholiků. Kvůli snížené inteligenci nedokončil učiliště, ale dokázal si najít práci jako asfaltér a saniťák. V době, kdy spáchal svou první brutální vraždu, pracoval jako psovod u ostrahy budov dopravního podniku. Po práci se toulal Prahou se svým německým ovčákem a navštívil restauraci, kde popil s nevidomým štamgastem.

Když už byl Vocásek notně opilý, zeptal se svého kumpána, zda by u něj nemohl přespat. Slepý muž svolil. V jeho bytě pak oba muži pokračovali v nezřízeném pití.

Není jasné, kdo a čím vyprovokoval hádku, jisté však je, že spor skončil vraždou. Vocásek na nevidomého muže zaútočil kladivem a ubodal ho šroubovákem. Potom posbíral ze země střepy, aby si o ně jeho pes neporanil tlapy, a z bytu odešel až ráno poté, co se v klidu prospal.

Jeho druhou obětí byl jistý Ferdinand Koudelka, se kterým se Vocásek náhodně seznámil v hospodě. Koudelka ho toho osudného večera pozval k sobě na ubytovnu a nabídl mu další alkohol. Opět došlo k hádce, během níž chtěl Vocásek odejít, ale Koudelka ho nechtěl pustit. Vocásek ho proto dvanáctkrát bodnul nožem, pak z ubytovny sebral nějaké věci, zabalil je do kufrů a utekl.

Než se stačil kufrů zbavit, zastavila ho na ulici hlídka Veřejné bezpečnosti. Policistům bylo podezřelé, že je celý od krve, a převezli ho na služebnu. Vocásek se později k oběma činům doznal, a navíc přiznal také ještě jeden pokus o vraždu.

Odsouzený v uplynulých letech opakovaně žádal o podmínečné propuštění, jeho žádost ale byla pokaždé zamítnuta. Vocásek tvrdí, že se ve vězení zcela změnil. Přestal pít i kouřit a začal věřit v Boha. Kdyby se dostal na svobodu, rád by pracoval pro sestry boromejky v domově pro seniory v Jeseníkách. Přestože je jeho chování ve věznici bezproblémové, justice zatím jeho propuštění nechce riskovat.