Možná si vzpomenete na hity 80. let Abeceda lásky, Déšť nebo Celá škola už to ví. Nazpíval je Stanislav Procházka, syn stejnojmenného zpěváka dechovky. Jeho příjemný vzhled a měkký hlas pohladily posluchače na duši a ve své době mu vynesly zaslouženou popularitu.

Do hudebního světa měl Stanislav díky muzikantské rodině nakročeno už od narození. Cesta ho zavedla na konzervatoř, kde vystudoval kytaru a zpěv. Později založil vlastní skupinu Magnet, vydal desítky singlů a tři dlouhohrající desky. Jednu dobu vystupoval i s Lucií Bílou.

Ve čtyřiceti letech si Stanislav povšiml, že se mu třese palec u levé ruky. Po řadě vyšetření mu lékaři k jeho šoku sdělili, že trpí Parkinsonovou chorobou, vážným neurochirurgickým onemocněním, které se projevuje třesem těla a poruchami hybnosti. "Trvalo mi pět let, než jsem se s tím vyrovnal," přiznal zpěvák rok před smrtí novinářům.

Přes všechny snahy lékařů žádná léčba nezabírala a jeho stav se zhoršoval. Odborníci začali pochybovat, zda jde vůbec o Parkinsona.

V roce 1998 Stanislav Procházka vystoupil naposledy. Jeho mozek přestával ovládat ruce a nedařilo se mu zmáčknout struny na kytaře. O pět let později byl hospitalizován v nemocnici, odkud se už nevrátil. Ke komplikované chorobě se přidal zápal plic a zpěvák svůj boj o život prohrál. Bylo mu pouhých 48 let.

Jeho otec Stanislav Procházka starší se paradoxně dožil ve zdraví vysokého věku, na věčnost se odebral až ve svých 96 letech.