Palmový olej: nenáviděnou i oceňovanou surovinu čeká nejistá budoucnost

21. červenec 2017 četba na 11 minut
Ilustrační foto.

Ilustrační foto.

Foto: ČTK/AP

Palmový olej se stal nejpoužívanějším rostlinným olejem na planetě. Najdeme ho v pečivu, sunaru i tradičních výrobcích. Bylo tomu tak i před rokem 1989? V naprosté většině případů ne. Je žádoucí jeho ústup?

Nepříjemné důsledky

S tím, že existují i horší tuky než palmový, souhlasí i jeho kritici. „Z hlediska vysokého podílu nasycených mastných kyselin jsou palmový, palmojádrový, ale i třeba kokosový olej bližší vepřovému sádlu či mléčnému tuku,“ srovnává Kateřina Holubová z Koalice proti palmovému oleji, což je platforma organizací i jednotlivců, která usiluje o snížení celosvětové spotřeby palmového oleje.

Jedním dechem však varuje: "Nejnovější výzkumy však ukazují, že kvůli rafinaci obsahují několikanásobně vyšší koncentrace rakovinotvorných látek než jiné rostlinné oleje." Podle ní jsou zranitelné především děti.

"V důsledku nešetrného zpracování se do palmového oleje mohou dostat problematické kontaminanty," přitakává Vanda Jarošová z tiskového oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Kde všude nalezneme palmový olej

  • margaríny
  • pečivo
  • „čokoládové“ pochoutky a pomazánky
  • sušenky
  • cereálie
  • zmrzliny
  • bonbóny
  • kojenecká výživa
  • dětské příkrmy

Českým spotřebitelům je dobře známý i ekologický rozměr masivního pěstování palem kvůli oleji. "Způsobuje bezprecedentní kácení deštných pralesů, vyčerpávání a erozi půdy, kontaminaci vodních zdrojů, ničení mořských ekosystémů, ztrátu druhové rozmanitosti a v některých případech i k vytlačení původních obyvatel z jejich půdy," vypočítává negativa Linda Gandalovičová z think-tanku Glopolis zaměřeného na analýzu ekonomické, klimatické a potravinové politiky na národní i mezinárodní úrovni.

"Kvůli palmovým plantážím ročně umírá až pět tisíc orangutanů. Při vypalování lesů navíc dochází k úniku skleníkových plynů, vysoušení a vypalování rašelinišť," dodává Holubová.  „Při produkci jedné tuny palmového oleje se uvolní dalších až 70 tun oxidu uhličitého,“ přidává další znepokojivá čísla. Indonésie se tak stala třetím největším producentem skleníkových plynů na planetě – hned za Čínou a USA.