Jakou stravu dostávali vězňové za Rudolfa II: dnes bychom jim mohli jen závidět

Pivo se pilo více než voda.

Pivo se pilo více než voda.

Foto: Shutterstock.com

Když zrovna nebyla válka nebo hladomor, Čechové nouzí netrpěli. Chleba, hrachu a zelí bylo dost pro všechny, dokonce i čeledíni dostávali k obědu kus masa, přestože pocházelo třeba z volské hlavy. A hlavně pivo, to teklo proudem. Pilo se jak voda. Výstižněji řečeno, pilo se více než voda.

Podle zprávy z doby Rudolfa II. si český lid nepotrpěl na delikatesy, stačil mu chléb, maso a pivo. Jídelníček byl možná jednotvárný a jedlo se jen dvakrát denně, ale oběd i večeře se skládaly hned z několika chodů a lidé od nich odcházeli s napranými žaludky. Začínalo se talířem polévky, následovala miska hrachu nebo krup s kusem masa a chleba, končilo se sýrem či zákuskem. Na tento styl stravování mívali nárok také tovaryši a čeledíni, a dokonce i vězni, kteří se ocitli v žaláři kvůli drobným deliktům.

Středověk nebyl o hladomoru, na šťavnaté maso dosáhla i nižší vrstva

Co jedli lidé ve středověku: Jídlo chudiny bychom dnes asi nepozřeli

Představa středověkého vězně choulícího se v temné kobce o tvrdém chlebu a vodě je poněkud lichá. Delikventi dostávali kromě chleba také dvě teplá jídla denně a k tomu pintu piva. Nešlo přitom o nějaké rozmazlování kriminálníků, protože pivo bylo považováno za ten nejobyčejnější nápoj. Vařilo se takřka v každém městečku a pily ho i děti.

Konzumace piva byla v našich zemích zabydlená už v raném středověku. Církev tento lidový nápoj zpočátku považovala za cosi pohanského, co by se mělo nahradit vínem. Proti českému zvyku však duchovní neměli šanci. Záhy kapitulovali, a než aby šli proti proudu, raději se svezli s ním. Při klášterech začali budovat vlastní pivovary, ze kterých aspoň káply nějaké ty denáry.

Lov zvěře ve středověku vyžadoval celou škálu zaměstnanců.

Jak se bavili, co jedli a co si mohli dovolit šlechtici ve středověku?

Jak středověké pivo chutnalo? Přesný recept se nedochoval. Můžeme si ale představit, že bylo hustší, protože se nefiltrovalo a zůstával v něm mletý slad. Z tohoto důvodu bylo také kalné a na dně se tvořila sedlina. Díky vyšší hustotě se ze středověkého piva mohly vařit syté polévky. Pivo se povařilo na smažené cibuli a přidal se do něj chleba. Zní to možná obyčejně, ale naši předkové pivní polévku milovali. Zvláště když po ní mohli zakousnout do flákoty hovězího.

Akční letáky